4 места, които да посетите този месец

4. Екопътека ,,Под пръските на водопада” – Тетевен


Намиращ се в планинския район, в долината на р. Вит, сгушен под полите на Стара планина, обграден от връх Петрахиля, Трескавец, Острич и Червен.

гр. Тетевен може да ви предложи невероятни природни забележиелности, но една от тях е екопътека ,,Под пръските на водопада”. Неведнъж сме ходили там, но препоръчвам да го посетите през месеците април, май или юни, защото тогава ще видите изцяло красотата на намиращия се накрай пътеката водопад ,,Скока” (не трябва да се бъркат с водопада, който се намира в гр. Троян и се казва по същия начин). Единият път, когато го посетихме, беше през месец октомври и тогава природата не беше особено в разгара си, водопада почти го нямаше, а багрите на есеннта придаваха тъжен облик на цялостната картинка.

Пътеката е изключително приятна за разходка. Като цяло, целият преход ще ви отнеме около час с нормално ходене, наслаждаване на природата и правене на снимки. Има обособени места за отдих и хапване. Ще се насладите на вековни дървета, чист въздух, кристалната вода на река Вит и високият 30 метров водопад ,,Скока”. Когато ние посетихме това чудно местенце, маршрутът ни беше с. Орешак, Троянски манастир, Черни осъм, Рибарица и Тетевен. Можете да видите страхотни местенца през него, но за тях ще ви разкажа надълго и нашироко в друга статия 🙂


3. Гложенски Манастир

Доскоро само бях чувала за този манастир, но реално не знаех къде е разположен. Реших да се поразтърся и когато видях къде се намира си казах, че непременно трябва да бъде посетен.

Гложенският манастир ,,Свети Георги Победоносец” е български манастир разположен в близост до село Гложене, община Тетевен. Намира се на източния склон на планинския рид Лисец, точно под връх Камен Лисец (1073м.).

Пътят от селото до самият манастир е доста лош и екстремен, така че се пригответе с търпение, по-висока кола и здрав съединител 😀 Когато се изкачите, ще видите пред вас паркинг и една добронамерена женица, която продава прекрасни сувенири , домашно приготвени сладка и ръчно изработени гривни. Когато прекрачите главният вход на манастира ще ви блъсне една вълна с дъх на история, български дух и монашество. Архитектурата на гложенският манастир е пълно копие на манастирите в Атон. Легенда гласи, че манастирът е построен от киевският княз Георги Глож, който е всъщност основател и на село Гложене.

За съжаление не се предлага храна там, но можете да пиете един прекрасен балански чай и да се насладите на прекрасната гледка от кафенето, което се намира в самата крепост. На върха на завладявщата и изглеждаща на средновековна крепост постройка се намира и самият храм, където имате възможност да запалите свещ и да се помолите. Хората там са изключително дружелюбни, а кученцето, което ще ви посрещне на входа ще спечели сърцата ви!


2. Местност Къпиново

Местността Къпиново е едно прекрасно място за семеен отдих през почивните дни – има отделено място за къмпингуване (обособеният къмпинг ,, Къпиновски манастир”), място за отдих и пикник, басен с бар, както и прекрасен плаж до Къпиновски водопад, който се намира в непосредствена близост до Къпиновски манастир ,,Св. Никола Чудотворец”.

Къпиново се намира на 19 км. от гр. Велико Търново по посока на гр. Елена. Мястото наскоро стана известно и бива посещавано от доста туристи. Когато го посетихме първият път, времето беше прекрасно и успяхме да направим плаж и да се къпем във водопада. Също помня, че изтървахме ключа за колата във водата, та.. 😀 Трябва да внимавате, защото мястото е доста хлъзгаво предвид това че навсякъде всичко е обсипано с камъни. Водата е изключително чиста, а ако огладнеете или имате нужда от една студена бира, на 45 сек. от плажа пеша се намира BBQ и местната гостилница.

Силно препоръчвам мястото за хора, които са решили да не правят преходи, а искат да седнат и да се наслаждават на уикенда с децата или пък просто искат да хванат малко тен.

наша милост и част от водопада

1. пещера ,,Орлова чука”

Пещера ,,Орлова чука” се намира в Русенска област – на десния склон на долината на р. Черни Лом, на 2,5 км. източно от с. Пчелина и на 6 км. източно от Две могили. В нея са открити останки от мечки и праисторически хора.

Цялото място около пещарата е много красиво – намира се на каньон и от входа на пещерата се открива невероятна гледка към природен парк ,,Русенски Лом” и скалните забележителности наоколо. Има обособено място за къмпнгуване, както и местните туристически организации често оранизират различни събития там. ,,Орлова чука” се нарежда на трето място сред най-дългите пещери в България с дължина 13 437 м., но всъщност вие можете да видите само една малка част от нея, която ще ви покаже местният гид. Вземете с вас връхна дреха, тъй като температурата е постоянна през цялата година – 14 градуса по Целзий. Можете да видите и някой прелитащо прилепче като се има в предвид, че пещерата целогодишно бива обитавана от 14 вида прилепи или общо 12 хиляди екземпляра. Трябва да сте много внимателни и ако решите да правите снимки, не трябва да използвате светкавица, защото ще изплашите тези крехки същества.


%d bloggers like this: