Мисия ,,орнитолог” или колко е яко да си еко

Днес в рубриката ,,Мотивирай се” ще ви разкажа за Свилен Чешмеджиев – орнитолог по професия, еколог по образование и на първо място Човек по душа. От дете решава да бъде защитник на птиците и неговото хоби се превръща в професия. Той е координатор проекти в Българско дружество за защита на птиците и работи по няколко проекта, с които подпомага за опазването на различни застрашени видове птици, както и подобряване на техните местообитания; участва в различни видове обучителни мероприятия, където запознава деца, ученици и студенти с неговата дейност и с опазването на околната среда. През 2016-та година печели престижната награда ,,Човек на годината” от Български Хелзинкски Комитет, която заслужено получава за целия си принос в сферата на орнитологията. Също през 2016-та година получава и наградата на Junior Chamber International ,,Най-изявените млади личности” за България в сферата на екологията. С годините той е успял да запознае стотици ученици, деца и млади хора с уникалната българска природоа, различните видове птици, опазването на околната среда и да ги вдъхнови да се занимават с екология.

С чувство за хумор и позитивно настроение, ето какво сподели той – как се е мотивирал и от къде е тръгнало всичко:

,, Координатор съм на различни природозащитни проекти, голяма част от които международни. Общо взето следя и отговарям за нормалното им изпълнение, за успешното реализиране на всички заложени дейности – за спазване на срокове и естествено и за тяхното отчитане. Супер отговорна работа, но пък на мен ми харесва и си изпълнявам задълженията с голямо удоволствие. В България се срещат над 425 вида птици и сме една от държавите с все още запазена природа в ЕС. Голяма част от тези видове птици са застрашени от изчезване в световен мащаб. И това е нашата цел – да ги опазим, за да не изчезнат завинаги от нашата планета.  

Бях почти на 14 г., когато започнах да участвам в дейностите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Всичко започна след една екскурзия до езерото Сребърна, където видях невероятни гледки и пейзажи – гнездящите пеликани, семейство неми лебеди с малки и се замислих, че наистина природата на България е уникална и заслужава да бъде опазена и за идното поколение. И така на 14 години вече знаех какъв исках да стана и с какво да се занимавам. След това усилено започнах да уча птиците, което не е никак лесна задача, при условие че в България се срещат толкова много видове. После завърших „Екология и опазване на околната среда“ в СУ „Св. Климент Охридски“, веднага след което станах служител в Регионалния офис на БДЗП в гр. Свищов.

Работа ми е супер интересна и динамична – всеки ден се случва нещо ново. Не е от повечето типични професии, при които знаеш как ще минава работният ти ден през следващите 20-30 год. За тези години постигнахме невероятни успехи за българската природозащита – например успешно създадохме нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан в Природен парк „Персина“. До 2016 г. видът гнездеше само в езерото Сребърна, край град Силистра. Когато работиш сред природата, винаги се случват интересни неща. Важното е да си професионалист и да си свършиш перфектно работата. Интересните случки и моменти са почти ежедневие. Общо взето, ако някой иска да придобие представа с какво точно се занимавам, нека да си пусне Discovery Channel, Travel channel, National Geographic, или Animal Planet. Нещо такова. И да подчертая, че става дума за Animal Planet, а не телевизия Планета. 😀

На читателите на блога „Няма драма“ искам да пожелая да имат възможността да пътуват повече и да опознаят в детайли природата на България. Милиони са прекрасните места в нашата страна, които всеки може да посети. Естествено и да бъдат здрави и да се пазят. ”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: