Изкуство извън рамката

В днешната статия от рубриката,, Мотивирай се” ще ви представя една личност, за която може да се кажат много думи, но картините които рисува, говорят сами по себе си за нея. Тя се казва Криста Кирова и е част от творците на нашето време. Едно момиче изпълнено с емоции, интелигентност и скромност. Един човек, който избира да бъде художник в България. Вдъхновена от художници като Ван Гог, Моне, Гоген и Паола Бекер, тя започва да твори истории върху белите платна. Родом от гр. Плевен, следва ,, Живопис” и завършва своята магистратура в Нов Български Университет гр. София в класа на проф. Николай Майсторов. През 2018 г. успешно защитава докторска дисертация на тема “Експресивният изказ в изкуството от края на XX и началото на XXI век”, като в същото време има редица изложби в цяла България. Изрисувани с изключителна прецизност и различна техника, изпълнени с живот, цветове и дълбочина, нейните картини, част от изложбата й ,, Живопис”, доскоро украсяваха залата на Руският културно-информационен център в гр. София.
Ето какво разказва:
Казвам се Криста Кирова и съм художник. Завърших висшето си образование през 2018-та със защита на дисертацията. За мен живописта е призвание. Бих описала себе си, целите и творчеството си в няколко прости цитата на великия Микеланджело.

На първо място е необходима вяра. Без нея човек нищо не може да създаде. “Мнозина вярват, и аз го вярвам, че съм назначен на тази работа от Бога. Въпреки преклонната ми възраст не искам да се отказвам. Работя от любов към Бога и възлагам всичките си надежди на Него.”

На второ място поставям труда. Чрез него човек придобива смирение. “Няма по-голяма вреда от пропилямото време.”

На трето място поставям любовта. Истинската първопричина за всяко добро дело. И не тази..продиктувана от тщеславие, а онази, която се ражда чиста в сърцето. “Всяко действие, продиктувано от любов, не е напразно.”

Като хора за нас понякога е най-трудно да видим и разберем най-простите неща. Знаем цената на всичко..новият iPhone, новият Мерцедес, цената на билета до Малдивите, но е трудно да оценим жест на съпричастност и грижа. Не се водя от света, и модата която налага. За мен това са преходни неща, които отклоняват човека от неговата цел и посока. Това е и живописта, която създавам. Не я поставям в рамки и стилови характеристики. Тя има цел да вълнува. Мисля, че едно художествено произведение трябва да носи своята проблематика и пластически достойнства. Винаги давам свободата на всеки да разбира моето изкуство според своите усещания. Смятам, че всяко произведение натоварено и обременено с много философия, губи своята способност да вълнува. Последната си изложба представих в Руския културно-информационен център. Тя бе изцяло вдъхновена от Русия. Място, което не може да се опише. Тези, които са били там, знаят за какво говоря. Тези, които не са имали възмосност, пожелавам скоро да я посетят.

Успехите си приемам за голямо благословение и предпочитам да ги пазя за себе си. Оставям картините ми да говорят.

На читателите на блога,, Няма драма” пожелавам на първо място много здраве! Търсете и се борете с предизвикателства, които носят не просто моментна радост. Повърхностните неща бързо губят своя смисъл. Открийте това, което истински ви вълнува! Това, което ви прави щастливи! Обградете себе си с хора, които ви обичат истински! Пътувайте, мечтайте и дерзайте смело…знаем “страхът е от тъната страна”

Можете да следите нейното творчество и развитие, като я последвате тук.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: