SUPERS4UPEN влиза в кадъра

В днешната статия от рубриката,, Мотивирай се” ще ви срещна с една изключителна креативна, изпълнена с идеи, въображение и енергия личност. Може би доста от вас не го познават, но със сигурност всички сте виждали неговата работа – клипове и рекламни видеа. Той е един от най-успелите млади личности в сферата си, като за това говорят и неговите извоювани престижни награди от различни фестивали и участия в семинари. Той се казва Огнян Костовски – Supers4upen . Работил е с Криско, Боро Първи, V:rgo, Odd Crew, Facing the sun, Monte music, Lazar Angelov, Били Хлапето, The Top stoppers, Александър Сано и други. Оги изучава ,, Кино и телевизия” в Нов Български Университет, където посещава и майсторският клас на проф. Георги Дюлгеров.  Неговите късометражни филми са представени на различни фестивали в България и чужбина. Част от тях са,, Всичко е свързано”,,, Тениска”,,, Слон”. Последният му проект е видеото към песента на,, Боро Първи и Мариус Куркински – Черни очила”, като това е първата песен на Куркински след 20 години пауза.  Оги създава своя бранд Supers4upen и успява да счупи представите на всички за визуално изкуство. Ето и цялото ми интервю с него – говорим за това как се е вдъхновил да се занимава с това начинание, кое го е мотивирало и върху какви работи в момента:

1. Представи се накратко и разкажи как започна всичко:


Родом съм от Кнежа. Средното си образование завърших в Правец. От много малък се занимавам с компютри, и това е първия ми досег до това, което правя сега. От 4-ти клас започнах да работя с Фотошоп и това бяха първите ми стъпки във визуалните изкуства. Преди това рисувах на Пейнт. Винаги съм имал някакви идеи, които съм искал да се материализират от ранна детска възраст. Стана така, че по-нататък имахме друг компютър, който все още не беше достатъчно мощен, но въпреки това брат ми записа една програма за монтаж. Тогава реално нямахме фотоапарат и взимахме от един приятел, едно малко дигитално фотоапаратче и снимахме наши си неща. Брат ми беше човекът, който го инициира. Събрахме се приятели, заснехме едно късо филмче. Брат ми го монтира, режисира и стана така , че бяхме тръгнали да правим един друг клип и той нямаше време да завърши и аз се захвнах с това. Всъщност така започна всичко, с тази монтажна програма. Това което снимахме с приятели, бяха най-различни неща – скачахме по улицата, дори се състезавахме кой ще изяде повече глави лук (така се забавлявахме тогава), което е супер абсурдно, но тогава всичко записвахме и избирах най-яките кадри за да мога да създам емоция и разказ. Така започнах да си формирам първите творби под формата на музикални клипове. Музиката винаги ме е водила, винаги ме е вдъхновявала и може би не случайно правя музикални клипове и до днес. Там се чувствам изцяло свободен да изразя себе си. Винаги правя интересна комбинация между всичко която ме вълнува и харесвам. Всичко вече е измислено и единственото, което може да направиш е да бъдеш автентичен.

2. Последният ти проект с Боро първи и Мариус Куркински. Разкажи накратко за него:

Мариус е страшен фен на Боро. Боро се свърза с него и му предлага парчето и той се е навил. Видяхме се с Боро първо да обсъдим моите идеи за самото парче и за визията. Точно тогава Мариус имаше рожден ден и за пръв път се чухме с него за да му разказа каква е идеята и той каза, че му звучи доста адекватно, интересно и вълнуващо. След като направихме клипа, се събрахме в студиото на Боро. След като Мариус го изгледа остана без думи. Беше много впечатлен от крайния резултат. Това е много голямо признание, защото Мариус Куркински винаги е бил уникален артист! Като малък го гледах и му се възхищавах, а сега вече съм работил с него. Усещането е страхотно.

3. Би ли споделил за някакви награди или обучения, през които си преминал:

По време на международният филмов фестивал Берлинале, участвах в успоредната програма за обучение на млади таланти „Berlinale Talent Campus”. Там кандидатстват около 10 хил. човека и накрая избират само 250 души и аз имах късмета да бъда един от тях. Това е обучение, което върви успоредно с фестивалът. Всекидневно има лекции в различни теми в зависимост от това дали си актьор, монтажист, режисьор и т.н. Беше много готино като преживяване – виждаш много хора, различни умове. Това помага професионално, по един или друг начин, дава ти увереност и самочувствие.
През 2012г. в Кан филмът ,,Слон‘‘ беше селектиран да се излъчва по време на фестивала. Той не участва в състезателната програма, но за мен беше голям награда присъствието ми в това събитие. Целия свят на киното се събира там. Там се видях с творци като Гаспар Ное, Бенисио Делторо, Дейвид Кроненбърг и кой ли още не. Те са пред теб!

На фестивала в Сараево имам една интересна история с Майкъл Фастбендър. Знаех кой е той от последни Х-мен, но той има невероятни филми и за съжаление не ги бях гледал. Случайно минах през една уличка и се обръщам и виждам как той ще влиза в една кола и си казах ,,само сега или никога!‘‘ и  му викам: – Майк искам само да ти кажа за Х-мен филма – ти го направи!!! Той ми отговори: – Благодаря ти, братко!. Стисна ми ръката и ме прегърна. Този човек има супер драматични роли, които са буквално за Оскар, а аз му обяснявам за новия Х-мен, който му е най-комерсиалният филм, но дори и за тази оценка, човекът се изкефи много.

4. В момента можеш ли да кажеш за някой проект въху който работиш?

Да, но не съм сигурен дали мога да го кажа все още. Работя по нов видеоклип, който ще бъде много интересен, брутален, готин. Аз не правя неща върху които не съм запален. Интересни изпълнителни и ще стане много впечатляващо.

5. Изброй имена на хора, които са те вдъхновили:

Хичкок, Кубрик, Скорсезе, Никълъс Уиндинг Рефн, Уес Aндърсън, Тим Бъртън, моят преподавател и ментор, Георги Дюлгеров. Той е човекът, който най-много ми е повлиял. Дал ми е насоката какво е истинско кино. Аз харесвам визуални режисьори. На Берлинле имах честта да разговарям с Алекс Макдауъл, арт-директор, работил с Тим Бъртън по ,,Чарли и шоколадовата фабрика‘‘ и други проекти. Той сподели, че се са срещнали да говорят за филма и Тим Бъртън му е представил 10 акварела на герои, декор, костюми и др., за да му покаже каква е насоката и визията на филма. Той доразвил неговите идей в 100 акварела и след като Тим Бъртън ги одобрил, започнали изграждането им.

6. Послание към читателите на блога:

За мен е важно на първо място, всеки да намери да се занимава с нещото, което му е интересно. Има една такава приказка, че когато човек работи това, което обича, няма да има един работен ден до края на живота си! Важно е човек да вникне дълбоко в себе си, да види с какво иска да се занимава и като го намери, да не се отказва и да го преследва. Жив пример съм аз. Защото когато снимахме пър­вото нещо, едни съученици се майтапиха с нас „ Абе гледай ги тия какви големи мъже са, пък се излагат тука като дечурлигата!“  Но в крайна сметка добре, че ,,големи мъже се излагаха като дечурлигата‘‘,  че в крайна сметка това превърнах в нещо, с което си изкарвам прехраната и начин да изразявам себе си.  Така, че е много важно човек да не обръща внимание на хорските мнения, а да има доверие в себе си и да не се отказва от нещата, които прави. Щом за теб имат смисъл, ще има смисъл и в очите на други хора!

ТУК можете да проследите неговото творчество, да погалите сетивата си с едно прекрасно визуално преживяване и да се мотивирате да се развивате в неговата сфера или на личният му профил в инстаграм и фейсбук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: